Очаква се кабинетът да одобри пакет социални мерки на първото си заседание
Очаква се кабинетът да одобри пакет социални мерки на първото си заседание / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Очаква се кабинетът да одобри пакет социални мерки на първото си заседание
64506
Очаква се кабинетът да одобри пакет социални мерки на първото си заседание
  • Очаква се кабинетът да одобри пакет социални мерки на първото си заседание

Очаква се на първото заседание на кабинета „Орешарски" да бъде одобрен стабилизиращ пакет от социални мерки, насочен към майките с малки деца, енергийно бедните и социално слабите семейства. Проектопакетът предвижда вдигане на обезщетението за отглеждане на малко дете със 70 лева от 1-ви октомври, разширяване на границата за достъп до енергийната целева помощ с 20 лева и двойно увеличение на финансовата помощ за първокласниците от бедните семейства. Последната мярка беше обявена като приоритет от образователния министър Анелия Клисарова в контекста на предстоящата учебна година.

В момента обезщетението за отглеждане на малко дете е 240 лева, като стойността му не е променяна от четири години, въпреки практиката да се увеличава паралелно с минималната работна заплата, която вече е 310 лева. До този размер ще достигне обезщетението от началото на октомври, според плановете на новото правителство.

Друга мярка в стабилизиращия пакет предвижда разширяване на границата за достъп до енергийната целева помощ от 328 лева за следващия отоплителен сезон. Право на тази помощ имат различни социални групи, като минималният доход за получаването й е диференциран според социалната група, и ще бъде вдигнат с 20 лева.

Правителството ще обсъди и възможността за двоен ръст на помощта за първокласници от семействата с доход до 350 лева на член от домакинството. Към момента стойността й е 150 лева, които се предоставят в началото на учебната година. Право на тази помощ имат около 45 хиляди деца. Кабинетът ще търси и мерки за справяне с очакваното покачване на безработицата наесен. Тогава ще бъдат освободени около 20 хиляди лица от европейската схема „Развитие", за които вече се обсъждат алтернативи за осигуряване на работни места.