Обсъждат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие
Обсъждат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие / Sofia Photo Agency, архив
Обсъждат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие
51827
Обсъждат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие
  • Обсъждат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

Забрана на строителството по плажовете ще бъде въведена с промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които ще бъдат обсъдени на днешното заседание на правителството. Кабинетът ще разгледа и промените в тарифата за административните услуги, извършвани от МВР.

В дневния ред на заседанието е и предложението до президента сегашният заместник-директор на Националната разузнавателна служба бригаден генерал Драгомир Димитров да бъде назначен за директор на службата. Министрите ще разгледат Националната програма за превенция и защита от домашно насилие за тази година, както и Националната инициатива „Работа за младите хора в България 2012-2013 г."

Законопроектът забранява строителството върху пясъчната ивица и в зона „А" от Черноморското крайбрежие, отстояща на 100 метра от плажовете. В тази зона ще могат да се изграждат паркове или обекти за спортни и културни дейности, които не трябва да са повече от 10 на сто от общата територия на определената зона. В зона „Б" преместваемите обекти ще могат да се разполагат само според подробния устройствен план. Така обектите ще станат част от тези планове, които трябва да съответстват на Общите устройствени планове на общините. Площта, върху която ще се разполагат павилионите и сергиите, ще е процент от общата площ на плажната ивица. Ще бъде забранено разполагането на преместваеми обекти по алеи и зелени площи. Всички сергии, които не отговарят на новите изисквания, ще бъдат премахнати. Промените в закона предвиждат съкращаване на процедурата за концесиониране на плажове от осем на четири месеца. Областните управители ще поемат част от контрола върху концесионерите и наемателите на черноморските плажове. Общините и областните управи ще получават част от концесионните приходи и наеми, но тези пари ще могат да се използват само за ремонти на плажовете, почистването им и премахването на незаконното строителство.

В тарифа номер 4 за таксите, събирани от МВР, ще бъдат въведени нови административни услуги, извършвани от противопожарните служби. За издаването на разрешение на търговци за извършване на дейности по осигуряване на пожарната безопасност на обекти и експлоатация на уреди и съоръжения, свързани с пожарната безопасност, ще се събират от 442 до 1390 лева, в зависимост от това за каква територия става въпрос. Систематизират се таксите за издаването на личните документи, но размерът им остава без промяна.