Обединяват пет енергийни предприятия в холдинг
Обединяват пет енергийни предприятия в холдинг / netinfo

Пет енергийни предприятия ще бъдат обединени в „Български енергиен холдинг”, реши Министерският съвет. В компанията ще бъдат включени мини „Марица-Изток”, ТЕЦ „Марица-Изток 2”, АЕЦ „Козлодуй”, НЕК и „Булгаргаз”. Очаква се холдингът да започне работа до края на годината. Активите ще бъдат 4 милиарда евро, а прогнозните годишни приходи – 1,8 милиарда евро. Това ще е една от най-големите енергийни компании в региона.

Държавата ще бъде собственик на 100 процента от капитала на Българския енергиен холдинг. Министерството на икономиката и енергетиката ще запази мажоритарния дял до 75 процента от акциите на петте държавни енергийни предприятия. Миноритарните дялове между 25 и 49 процента ще се прехвърлят на новоучредената компания-майка.

Основната задача на новия финансов холдинг е преструктуриране на дейностите по корпоративното управление и надзор. Несвойствените за министерството към Българския енергиен холдинг. Това е свързано с назначаване на професионални мениджъри на ниво холдинг и въвеждане на пазарно ориентирана бизнес стратегия, прозрачни процеси за вземане на решения. Тази форма на управление ще подготви енергийния холдинг за излизане на финансовите пазари и листване на местната и международните фондови борси.

Обединението на енергийните предприятия ще повиши инвестиционния им потенциал, ще подобри кредитния им рейтинг и ще понижи разходите за набиране на капитал. Това ще създаде възможности за растеж, недостъпни за неинтегрираните и финансово слаби компании. Концепцията за създаването на този холдинг е изготвена в сътрудничество с „Делойт България” след процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на консултант.