Няма да има увеличение на цената на парното и топлата вода
Няма да има увеличение на цената на парното и топлата вода / БГНЕС
Няма да има увеличение на цената на парното и топлата вода
91871
Няма да има увеличение на цената на парното и топлата вода
  • Няма да има увеличение на цената на парното и топлата вода

Няма да има увеличение на цената на парното и топлата вода до края на отоплителния сезон, категорично заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Природният газ обаче ще поскъпне от Нова година с 5%, но това не е значително изменение на цената и затова няма да се отрази в цените на топлото, стана ясно от думите на Иванов.

Няма основание за увеличаване на цената на парното и топлата вода, обясни председателят на КЕВР. По думите му основание за повишаване на цените може да е значително изменение на в цената на природния газ. А предстоящото увеличение от 5% не е такова.

"Категорично мога да заявя за потребителите на топлинна енергия, че от 1 януари, при потвърждаване на нашето решение, няма да има промяна в цената на топлинната енергия. Същото важи и за високоефективната електроенергия, произведена по комбиниран начин от българските топлофикации, които се захранват с енергоносител природен газ. Като се надявам, че на 30 декември днешното ни становище ще бъде потвърдено с решение на комисията, мога да кажа, че до края на отоплителния сезон няма да бъде променяна цената на топлинната енергия за българските граждани", обясни Иван Иванов.

КЕВР обсъжда 5% поскъпване на газа догодина

От "Булгаргаз", които поискаха по-голямо увеличение на синьото гориво, съобщиха, че при тези цени загубите на дружеството ще са над 35 млн. Иванов обаче не се съгласи със сметките на "Булгаргаз".

"За момента няма такива изчисления. "Булгаргаз" ще представят своите изчисления в края на първото тримесечие. Това, което в момента съществува, е, че те имат надвзет приход и една значителна част от този надвзет приход ние го компенсираме. Ако не направим това, то означава да ощетяваме потребителите", поясни председателят на КЕВР.

Окончателното решение за цените на природния газ, парното и топлата вода от Нова година ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР на 30 декември. Следващата промяна в цените може да има за второто тримесечие на 2017 г.