Новите страни членки на ЕС са най-уязвими при продължителен спад на цените на акциите
Новите страни членки на ЕС са най-уязвими при продължителен спад на цените на акциите / netinfo

Икономиките на най-новите членове на ЕС са най-силно уязвими от евентуален бъдещ продължителен спад на цените на акциите, се казва в поверителен доклад на Европейската комисия, цитиран от в. "Budapest Business Journal".

Темпото на икономически растеж в новите страни членки на ЕС може да се забави, а валутите им да поевтинеят, ако правителствата не вземат мерки да се подготвят за последиците от евентуален спад на световните финансови пазари, се казва в проектодоклада на ЕК, до който е получила достъп агенция Блумбърг. Световните финансови пазари се възстановяват, след като в периода от 27 февруари до 5 март имаше засилена продажба на акции, довела до загубата на 3,3 трилиона долара пазарна стойност, пише БГНЕС.

Причината за спада бяха опасенията от забавяне на растежа в САЩ и спадът на китайските акции. В цитирания от вестника доклад на ЕК, който ще бъде обсъждан на среща на министрите на финансите от еврозоната на 26 март в Брюксел, се казва, че симулационният модел показва, че дори по-мащабен срив в цените на акциите по света ще има ограничено въздействие върху европейския растеж.

Според симулационния модел при спад на световния фондов пазар с 20 процента, растежът в еврозоната през първата година след шока ще се понижи само с 0,15-0,2 процентни пункта. Все пак, в доклада се предупреждава, че новите страни членки на ЕС, повечето от които са от Източна Европа, трябва да се съсредоточат върху контрола над правителствените разходи, засилването на съдебната система и подобряването на корпоративното управление, за да намалят рисковете.

Някои страни - като България и Латвия - са уязвими заради дефицитите им по текущата сметка и растящия правителствен дълг. Други - като Полша, Унгария и Румъния - могат да пострадат поради факта, че в момента техните валути се поддържат от инвеститорите, привлечени от разликата в лихвените равнища. За държави като Естония и Литва, чиито икономики нарастват съответно с 10,9 и 6,9 на сто, а валутите им са "привързани" към еврото, са наложителни спешни мерки за избягване на прегряването, се отбелязва в доклада на ЕК.