/ ThinkStock/Getty Images
Китайската икономическа инициатива „Един пояс, един път“ е създала над 240 000 работни места в 24 държави-участнички в проекта. Това съобщава в. „Чайна дейли“.
 
„Към настоящия момент китайските компании са създали в 24 страни-участнички в инициативата 82 зони за икономическо и търговско сътрудничество, което е позволило да се създадат 240 000 работни места“, заяви Ян Цзечи, член на ЦК на Политбюро на Китайската комунистическа партия, отговарящ за международни отношения.
 
„Тази година ще се навършат 5 години от създаването на „Един пояс, един път“. Над 100 държави и международни организации са подписали договора за съвместна реализация на инициативата“, отбеляза той на церемонията по откриването на първото заседание на консултативния съвет на форума за международно сътрудничество „Един пояс, един път“.

Ян Цзечи заяви, че вторият форум ще обобщи свършеното за последните години и ще набележи план за бъдещото сътрудничество. „Вторият форум е силен сигнал срещу протекционизма и ще съдейства за създаването на отворена глобална икономика“, каза високопоставеният китайски функционер.
 
Първият форум „Един пояс, един път“ се проведе в Пекин през май 2017 г. В него взеха участие 29 държавни и правителствени глави, а също така ръководители на големи световни организации.
БГНЕС