Не е изключено кабинетът да атакува пред КС мораториума за земята
Не е изключено кабинетът да атакува пред КС мораториума за земята / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Не изключено кабинетът да атакува пред КС мораториума за земята
67800
Не изключено кабинетът да атакува пред КС мораториума за земята
  • Не изключено кабинетът да атакува пред КС мораториума за земята

Не е изключено и кабинетът да се възползва от правото си за сезиране на Конституционния съд. Това стана ясно от думите на вицепремиера Зинаида Златанова след правителственото заседание. Тя уточни, че има правна възможност за това, но не даде категоричен отговор дали кабинетът ще се възползва от нея или не. „Нищо не изключвам", допълни Златанова и припомни, че има инициатива и от някои депутати за подобни действия.

Ако парламентът иска да удължим забраната на европейски граждани да притежават земеделска земя у нас, трябва да променим присъединителния договор към ЕС и Конституцията, коментира Златанова. Тя уточни, че с решението на парламента не се дава мандат на кабинета да премине към денонсиране на договора с ЕС, така че в тази насока не може да се мисли.

По думите на Златанова чужденците от трети страни - независимо като физически или юридически лица, нямат право да притежават българска земеделска земя и според настоящото законодателство. „Спрямо граждани и юридически лица на трети страни забраната съществува, уредена в конституционния ред, първичното право на Европейския съюз и българските закони, тоест забраната е налице", каза Златанова.

По отношение на гражданите и юридическите лица от Европейския съюз, създадени в по закони на държава членка на ЕС, е налице договорът за членство, договорът за функциониране на ЕС и цялото законодателство на Европейския съюз, което не може да бъде изменено едностранно, най-малкото пък от Министерския съвет, каза вицепремиерът.

„Нямам ни най-малката амбиция, намерение или самочувствие аз да се изказвам по въпроса дали едно решение на Народното събрание е конституционосъобразно. За това си има институция - Конституционният съд", каза правосъдният министър.

Тя напомни, че народни представители предприемат действия в тази посока, визирайки избраниците от ДПС, които са готови с мотивите за сезиране на КС, но все още очакват подкрепа от депутати на левицата, защото нямат необходимия брой подписи за да внесат искането си в институцията.

Златанова поясни, че и Министерският съвет има право да сезира Конституционния съд, като направи уговорката, че следващите дни ще покажат как ще се развие ситуацията.