Намаляват се постъпленията от концесии в някои общини
Намаляват се постъпленията от концесии в някои общини / netinfo

Правителството промени начина, по който се разпределят концесионните възнаграждения при добива на подземни богатства между централния бюджет и бюджетите на общините. Определени са три групи концесионни възнаграждения според размера им, като общините ще получават съответно по 30%, 20% или 10%.

Досега по Закона за подземните богатства общините получаваха 30 на сто от концесионното възнаграждение. Ако това възнаграждение е до 50 хиляди лева годишно, с решение на правителството, общината ще продължи да взима 30% от него, а останалите отиват в държавния бюджет. Ако пък възнаграждението е в рамките между 50 и 500 хиляди лева годишно, общината ще получава 20%. Ако пък възнаграждението е над половин милион, общината ще получава 10%.

Общо 163 са сключените концесионни договори. Пет от тях са в третата група, по тях държавата ще получи 3 милиона 830 хиляди лева, съобщи вицепремиерът Ивайло Калфин. Той каза, че на практика при 80% от договорите постъпленията за общините няма да се променят. Според него принципът на тези три групи е прост и лесно контролируем.

С това решение на Министерски съвет приходите от концесии в държавния бюджет ще са 20 млн. лева годишно, а в общинските бюджети – около 3 милиона лева.