МВФ препоръчва умерено повишаване на заплатите
МВФ препоръчва умерено повишаване на заплатите / netinfo

Реалният ръст на Брутния вътрешен продукт в края на годината може да достигне 6%, а инфлацията да падне до 4.8 процента. Това прогнозираха експертите на Международния валутен фонд в края на мисията си у нас. Те препоръчват през следващата година умерено да се увеличат бюджетните заплати.

Дефицитът по текущата сметка на платежния баланс, остава висок и има вероятност да нарасне до 14 процента от БВП, отбелязват от фонда. Това се дължи на силното вътрешно търсене в частния сектор, което за в бъдеще може да нарасне още, ако се възобнови ръста на банковото кредитиране. По тази причина от фонда препоръчват през следващата година бюджетния излишък да е най-малко 2 процента от Брутния вътрешен продукт. За тази година той се очаква да достигне до около 3,3 на сто от БВП.

Международният валутен фонд дава висока оценка на водената от правителството благоразумна фискална политика, чиято цел е да се осигури стабилна икономическа и политическа рамка при присъединяването на България към Европейския съюз. Това е заявил на срещата си с министър-председателя Сергей Станишев ръководителят на мисията на МВФ за България Робърт Хагеман.

Премиерът е подчертал, че основните цели на Бюджет '2007 ще продължат водената до сега политика. Интеграцията ни в Общия пазар ще бъде най-голямото предизвикателство през първите години от членството на страната ни в Европейския съюз. Освен това ще се работи и по подобряването на инфраструктурата и бизнес климата, реформите в пазара на труда, в образованието и в здравеопазването е уверил Станишев. По тези показатели фонда в момента не ни дава висока оценка, затова до края на тази година енергично трябва да се разреши проблема с пропуските при изпълнението на структурните мерки. Следващата мисия на фонда ще бъде през декември, когато ще са направи преглед по изпълнението на споразумението изтичащо през март 2007 година.