Мутафчиев: Приключваме Тракия и отдаваме Хемус на концесия
Мутафчиев: Приключваме Тракия и отдаваме Хемус на концесия / netinfo
Автомагистрала „Хемус” ще бъде дадена на концесия след като приключи строежът на автомагистрала „Тракия”. Това каза, при посещението си в Шумен, министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Към момента две италиански фирми са проявили интерес за дострояването на магистрала „Хемус”. Сделката, по отдаването на концесия, ще бъде осъществена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Министър Мутафчиев каза още, че в момента един от най-големите приоритети за транспортното министерство, е модернизацията на цялата железопътна инфраструктура. За целта са необходими около 5 000 000 000 лева, част от които ще бъдат осигурени до 2013 година, от кохезионните фондове на Европейския съюз.

В началото на юни ще бъде направена първата копка на Дунав мост 2, заяви още транспортният министър. Няма вероятност, проблемът с продадените от община Видин земи, предвидени за прилежащата към моста инфраструктура, да забави строежа на новото съоръжение.

Според министъра, пускането на мотриса по ЖП линията Шумен – Велики Преслав е съвсем реална перспектива, ако анализите покажат, че тя ще бъде достатъчно ефективна.

Петър Мутафчиев говори и за бъдещето на летище „Буховци” в Търговище. Според него то може да бъде приватизирано, ако има инвеститорски интерес към него, но за сега такъв липсва.