Модернизацията на армията разкрива възможности за родните производетели
Модернизацията на армията разкрива възможности за родните производетели / снимка: БГНЕС
Модернизацията на армията разкрива възможности за родните производетели
70248
Модернизацията на армията разкрива възможности за родните производетели
  • Модернизацията на армията разкрива възможности за родните производетели

До 2028 година Министерството на отбраната ще инвестира 2,3 милиарда лева в българската икономика, с които ще бъдат подпомогнати родните фирми, каза министър Ангел Найденов на форума правителство-бизнес.

Парите ще бъдат разделени в пакет от 55 цели, като водещ приоритет на министерството на отбраната е трансформацията на българските въоръжени сили с акцент върху тяхната професионализация и модернизация.

"Това представлява огромен по същество ресурс в българската икономика чрез купуване и въвеждане на въоръжение на боеприпаси и техника, производство на български компании или чрез форми на индустриално сътрудничество при раелизиране на големите модернизационни проекти за българската армия", каза Найденов.

По думите му средно годишно реализацията на пакета от цели е на стойност поне 180 млн. лв.

Едно от направленията, в които се насочват усилия е свързано с индивидуалната екипировка на войника, окомплектоването на личния състав с облекло, снаряжение, в това число бронежилетки, каски, оптични прибори, инженерно оборудване, като това разкрива възможности за българските производители.