Мислят за нов закон за обществените поръчки
Мислят за нов закон за обществените поръчки / снимка: Sofia Photo Agency
Мислят за нов закон за обществените поръчки
31363
Мислят за нов закон за обществените поръчки
  • Мислят за нов закон за обществените поръчки

Мнозинството в парламента заяви, че се обмисля изготвянето на нов закон за обществените поръчки, защото сегашният е с много сгрешена база. Депутатът от мнозинството Емил Радев обясни, че в доклада на Европейската комисия има препоръки относно закона за обществените поръчки. По думите му само няколко дни след края на мониторинга на европейската институция са били обнародвани промени в закона, които отговарят именно на тези препоръки. Ето какво още коментира Радев по темата:

Във връзка с директива 81 от 2009 година, която касае обществените поръчки, ще се наложат още изменения в този закон, така че препоръките, които са в доклада на Европейската комисия, ще могат да минат още веднъж един мониторинг, и това, което на практика до момента е отбелязано като слабост в този закон и е в препоръките в този доклад, в един максимално кратък срок, както и във връзка с транспонирането на новата директива, така и с препоръките на този доклад, ще бъдат въведени в закона за обществените поръчки.

Обмисля се изготвянето на един нов закон, защото законът, приет от предходните парламенти, на практика е с много сгрешена база. При поправките, които направихме, ние видяхме, че на практика законът е направен така, че да не работи както трябва, така че ние се нуждаем от един наистина нов закон с нови правила и нови постановки, така че законът да стане работещ и да спрат всякакви спекулации със средства от държавния бюджет, от европейските фондове и от общинските бюджети, така че законът да стане максимално прозрачен и поръчките да станат максимално открити и контролируеми.