Министри анализират цени преди Великден
Министри анализират цени преди Великден / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Министри анализират цени преди Великден
51221
Министри анализират цени преди Великден
  • Министри анализират цени преди Великден

Премиерът Бойко Борисов постави срок от три дни, в който трима от министрите да анализират причините за поскъпването на агнешкото и яйцата във връзка с наближаването на Великденските празници. До петък министрите Мирослав Найденов, Трайчо Трайков и Симеон Дянков трябва да открият възможните източници на спекула с цените на тези хранителни продукти и да предложат мерки за справяне с проблема. Междувременно двама от ангажираните министри заминаха на тридневно посещение в Катар, заедно с правителствената делегация, водена от премиера Борисов.

След поскъпването на яйцата бе отчетено повишение и при цената на агнешкото месо. По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата то е с около 7 на сто по-скъпо спрямо миналата година. Според прогнозата на Едуард Стойчев от комисията трапезата на този Великден ще ни струва с около 15-20 процента повече в сравнение с предишния. Каква е причината и какви мерки може да предприеме държавата - с тази задача са натоварени тримата министри. Ще бъдат проведени разговори с производителите на месо и животински продукти, обясни земеделският министър.

По думите му, ако вината е у производителите, тоест те необосновано вдигат цените, използвайки ситуацията с наближаващите празници, ще има корекции по отношение на намеренията на държавата към тях като субсидии.

„Няма как ние като общество да субсидираме определени сектори и тези сектори за благодаря, преди двата големи празника да се случва едно и също всеки път. Трябва да се сложи точка, ако вината е у производителите", коментира Найденов. Той допълни, че ако вината е по търговската верига - търговци, доставчици, големи вериги, има други институции, които трябва да следят тези процеси.