МФ се хвали с представянето на новоемитираните ни облигации на вторичния пазар
МФ се хвали с представянето на новоемитираните ни облигации на вторичния пазар / снимка: БГНЕС

Новоемитираните под Глобалната средносрочна програма на България три облигации се представят изключително добре на вторичен пазар, съобщават от Министерството на финансите.

По информация от бизнес платформата на Блумбърг /Bloomberg Fixed Income Trading Active Bonds/ те са най-търгуваните по обем суверенни еврови книжа, емитирани на международните капиталови пазари за периода от 19 март 2015 г., когато започна
процесът по приемане на заявки, до 7 април тази година.

България емитира 3,1 млрд. евро в три транша облигации

Доброто представяне на новоемитираните облигации на вторичен пазар показва увереността на инвеститорите към провежданата от правителството политика в областта на публичните финанси.

Орешарски: Вече сме в началната фаза на дълговата спирала

Показателен за успешното пласиране на тройния транш е и фактът, че на 24 март тази година Агенцията за кредитен рейтинг "Фич" /Fitch/ присъди на трите облигации рейтинг BBB, който е с една степен по-висок от суверенния рейтинг на България /BBB-/.

Присъдените от "Мудис" /Moody's/ и "Стандард енд Пуърс" /Standard and Poor's/ кредитни рейтинги на новите облигации са идентични с поставения от тях суверенен рейтинг на България.