Меркел предлага референдум за еврото заедно с парламентарните избори в Гърция
Меркел предлага референдум за еврото заедно с парламентарните избори в Гърция / снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел предложи Гърция да организира референдум за оставането си в еврозоната едновременно с произвеждането на предсрочните парламентарни избори на 17 юни, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

В разговор по телефона с гръцкия президент Каролос Папуляс Меркел "е споменала идеята да се организира референдум заедно с изборите по въпроса дали гръцките граждани желаят да останат в еврозоната, или не", съобщи канцеларията на служебния премиер. "Все пак е ясно, че този въпрос превишава правомощията на служебното правителство", се добавя в изявлението.

По-рано Меркел остро се беше противопоставила на организирането на такъв референдум, който бе предложен през октомври от тогавашния премиер социалист Георгиос Папандреу.

Напоследък все по-често се споменава вариантът за излизане на Гърция от еврозоната заради неуспеха на партиите да съставят правителство след парламентарните избори на 6 май, белязани от мощен вот в подкрепа на партии против мерките за бюджетни икономии, посочва БТА.

Германското правителство отрече Меркел да е предлагала организирането на евро референдум в Гърция по време на разговора си с Папуляс, съобщи ДПА. "Тези съобщения просто не са верни", заяви правителствен говорител в Берлин.