КЗК предяви твърдение за нарушение срещу 4 компании на пазара на горива
КЗК предяви твърдение за нарушение срещу 4 компании на пазара на горива / снимка: Sofia Photo Agency, архив
КЗК предяви твърдение за нарушение срещу четири компании на пазара на горива
51414
КЗК предяви твърдение за нарушение срещу четири компании на пазара на горива
  • КЗК предяви твърдение за нарушение срещу четири компании на пазара на горива

Картелно споразумение за цените на горивата при четири компании е открила Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съобщиха от ведомството. То е предявило твърдение за нерегламентираното споразумение и водене на съгласувана политика по ценообразуването на бензина и дизела на „Лукойл България" ЕООД, „Ромпетрол България" АД, „Нафтекс Петрол" ЕООД и „ОМВ България" ООД.

Проверката за картелно споразумение за цените на бензина и дизела започна още през август миналата година. Тогава антимонополната комисия се усъмни, че пазарът на горива може и да е картелиран, както и да има злоупотреба с монополно положение от страна на „Лукойл". Тогава започнаха две проверки, като резултатът от едната все още не е оповестен, а от другата са предявените твърдения към четирите компании. От „Лукойл" заявиха за Дарик, че все още предявените твърдения не са пристигнали при тях по законния ред, така че няма как да ги коментират.

Първоначално от Ромпетрол отказаха коментар пред Дарик, но след това изпратиха кратко становище, в което казват, че са изненадани от предявените твърдения от Комисията за защита на конкуренцията. Те ги определят като „неоснователни", защото от компанията винаги са споделяли принципа на свободния пазар и никога не са участвали в забранени споразумения.

В края на февруари от „Лукойл" бе изпратено специално обяснение на формирането на цените на горивата. Тогава стана ясно, че дизелът е толкова скъп, защото от компанията продават специален зимен дизел, който не замръзва. Затова поеха ангажимент от началото на март цените да спаднат и това се случи, като намалението бе с пет стотинки на литър дизел. Още през февруари от "Лукойл" обясниха, че във всички европейски страни, в които разликата между акцизните ставки на бензина и дизела е под 8 евроцента, дизелът е по-скъп от бензина. У нас разликата в акцизните ставки е 0,04 евро, припомниха от компанията и обясниха, че в повечето европейски страни акцизът върху дизела се поддържа много по-нисък от този върху бензина, защото дизелът е горивото на бизнеса.

Определението не подлежи на обжалване, но в срок от 30 дни страните имат право на достъп до материалите, както и да предявят писмени възражения. След това антимонополната комисия ще се произнесе по спора.

Резултатите от проверката на антимонополната комисия трябваше да бъдат оповестени вчера пред ресорната парламентарна комисия. Изслушването обаче се отложи, тъй като докладът не е готов.