Кремиковци пак кандидатства за комплексно разрешително
Кремиковци пак кандидатства за комплексно разрешително / netinfo

От 23 януари започва да тече нов едномесечен срок за обществен достъп до повторно подаденото от „Кремиковци” заявление за издаване на комплексно разрешително. Изпълнителната агенция по околна среда прие предложението на Столичната община за провеждане на обществено обсъждане на територията и на София, след състоялото се такова в район „Кремиковци”, и уведоми с писмо за това столичния кмет, съобщиха от екоминистерството.

Причина за издаденото съгласие за ново обсъждане е големият обществен интерес около комплексното разрешително на „Кремиковци”.


От 23 януари Столичната община трябва да организира достъп до документацията на комбината. Писмо за откриване на процедурата беше изпратено и до главния изпълнителен директор на предприятето Александър Томов. През април миналата година министър Джевдет Чакъров отказа да издаде комплексно разрешително на „Кремиковци”, защото то не отговаря на условията.

През май ръководството на комбината подаде повторно заявление, а на 9 януари 2008 г. завърши първата процедура по обществен достъп до документацията на дружеството, която се проведе в район „Кремиковци”. Позицията на министъра на околната среда и водите по подаденото повторно заявление е, че комплексно разрешително на „Кремиковци” ще бъде издадено единствено, ако комбинатът покаже, че реално инвестира за привеждане в съответствие с екологичните изисквания и за опазване здравето на населението.