КНСБ предлага избор дали трите най-добри години да влизат в сметката на пенсия
КНСБ предлага избор дали трите най-добри години да влизат в сметката на пенсия / Thinkstock/Getty Images
КНСБ предлага избор дали трите най-добри години да участват в сметката на пенсия
78120
КНСБ предлага избор дали трите най-добри години да участват в сметката на пенсия
  • КНСБ предлага избор дали трите най-добри години да участват в сметката на пенсия

Идеята на КНСБ всеки пенсиониращ се да има право на избор, дали трите му най-добри години осигурителен стаж да участват във формулата за изчисляване на пенсията, е станала допирна точка между участниците в работната група, подготвяща пенсионната реформа. Това стана ясно след днешното заседание на групата. Участниците са обсъдили и предложението за въвеждане на 10-процентов данък върху пенсията на работещите пенсионери, внесено от Асоциацията на индустриалния капитал. Решение, дали да има подкрепа за такъв данък, ще се вземе на специално заседание, съобщи съветникът към социалния министър Николай Николов.

От КНСБ предлагат при пенсиониране човек да може да се откаже от трите си най-добри години преди 1997-ма година, които сега участват в изчисляването на размера на пенсията. Аргументът на синдиката е, че на някои хора им е трудно да открият и представят информация за стажа си в тези години назад, особено ако фирмата, в която са работили, вече не съществува. По данни на НОИ около една трета от пенсиониращите се биха получавали по-изгодна пенсия, ако се откажат от трите години. Това предложение не е категорично отхвърлено, обясни Николай Николов. „Подчертах, че то е по-благоприятно от това абсолютно да се отмени тази възможност да се представят тези три години", каза той.

Друго предложение на КНСБ, обсъдено днес, предвижда увеличаване на тежестта на всяка година стаж по график от 2017-та до 2035-та година, но не само за новите пенсионери, а за всички, с цел пенсиите на всички да станат по-адекватни. От НОИ са възразили с мотива, че това ще постави рисково положение устойчивото финансово равновесие на фонд „Пенсии", което и сега е плачевно, обясни Николов.

Без съгласие остава предложението на работодателите за изравняване на съотношението между работник и работодател при плащане на осигуровките. Европейската практика показва, че само в Германия, Полша и Кипър то е 50 на 50, а в Хърватия вноската за пенсия се поема изцяло от работника.