Клиенти на Алма тур с резервирани полети за празниците да не пътуват
Клиенти на Алма тур с резервирани полети за празниците да не пътуват / снимка: DarikNews.bg, архив

Всички клиенти на „Алма тур", които имат резервации за предстоящите почивни дни, не трябва да пътуват. Те ще получат обратно парите си, съобщи зам.-икономическият министър с ресор туризъм Иво Маринов, след среща по казуса с изпадналия в сериозни финансови затруднения туроператор. Други 183 клиенти на туроператора, които в момента се намират в Крит и Анталия, ще бъдат извозени в събота с националния превозвач „България Ер" и след тези полети авиокомпанията ще престане да превозва пътници на „Алма тур".

Зам. икономическият министър Иво Маринов бе категоричен, че останалите клиенти на компанията, които имат индивидуални пътувания в други дестинации, не би трябвало да имат проблеми с прибирането в България. Той съобщи, че всички, които имат купени туристически пакети от „Алма тур" за предстоящите празници, няма да могат да пътуват и ще получат парите си обратно.

„Всички български граждани, които са заминали чрез „Алма тур" и се намират в Гърция, в Турция, ще бъдат превозени в България в събота. Също така набраните туристи от „Алма тур България", които имат съответния ваучер или друг платежен документ, не трябва да заминават с полетите, които са на 22-ри, на 24-ти. Те ще бъдат обезщетени, ще получат обратно сумите, които са предплатили на „Алма тур", каза Маринов.

Иво Маринов заяви, че засега няма информация компанията да е започнала процедура по несъстоятелност, каквато информация се появи по-рано през деня. Той обаче уточни, че всеки от кредиторите на „Алма тур" може да поиска такава процедура.

„Всеки един от кредиторите на Алма тур може чрез съда да поиска несъстоятелност", каза Маринов и допълни, че според Търговския закон несъстоятелност се обявява при неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост. „В случая е ясно, че има задължения на „Алма тур". Дали някой от кредиторите е поискал несъстоятелност чрез съда, ние не знаем към настоящия момент", каза зам.-министърът.

От Комисията за защита на потребителите ще заседават извънредно и се очаква да издадат решение за нелоялна практика от страна на компанията, съобщи от своя страна председателят на ведомството Александър Масларски.

„Не мога да не съм откровен с вас и да крия разочарованието си от търговското поведение на „Алма тур БГ". Това е компания, която добре знаейки собственото си положение, а именно финансовите си затруднения, било то временни или постоянни, са продължили да предлагат и продават своя туристически продукт. Ще издам заповед, с която ще забраня тази нелоялна търговска практика, като ще поискам и предварително изпълнение на заповедта. Тоест ще забраня на „Алма тур" да предлага туристически продукт, докато е в състояние на финансови затруднения. Защото подобно поведение вреди на икономическите интереси на потребителя", каза Масларски.

От своя страна изпълнителният директор на „България Ер" Янко Георгиев съобщи, че след като авиопревозвачът извози пътниците на Алма тур, които вече имат билети, ще прекрати работата си с тази компания.

Чуйте цялата пресконференция: