Китай ще инвестира 1,5 млрд. долара в България, съобщават румънски вестници
Китай ще инвестира 1,5 млрд. долара в България, съобщават румънски вестници / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Няколко дни, след като Унгария обяви реализацията на седем проекта посредством китайска инвестиционна линия на стойност един милиард евро, съседите на юг от Дунав се хвалят с азиатска помощ от около 1,5 милиарда долара, която ще се материализира през следващите години в проекти в инфраструктурата, енергетиката и земеделието, пише румънският вестник "Журналул национал" под заглавие "При съседите може: Китай е подготвил 1,5 милиарда долара за инвестиции в България".

Вестникът цитира изявлението на Виктор Азманов, председател на Българско-китайската търговско-промишлена камара, че правителствата на двете страни са подписали меморандум за икономическо сътрудничество, вследствие на който с китайски инвестиции ще бъдат създадени няколко фабрики с до 500 работни места. Новината за китайските инвестиции в България е поместена и във в. "Адевърул".

Централна тема за румънските печатни издания е новото правителството на социалдемократа Виктор Понта и неговата програма за управление, които ще поискат одобрение в парламента на 7 май.

Социал-либералният съюз (СЛС) изготви програмата си за управление и я изпрати в парламента снощи, съобщава "Адевърул". Документът от около 50 страници представя приоритетите на правителството на Понта, сред които мерки за икономически растеж, създаване на работни места, връщане на заплатите в бюджетния сектор на нивата им отпреди кризата, връщане на сумите, които бяха задържани неоснователно на пенсионерите, пише вестникът. Правителството на Понта си е поставило за цел и да увеличи съществено степента на усвояване на европейски фондове, посочва "Адевърул".

Като анализира програмата за управление на СЛС в. "Евениментул зилей" посочва, че от 8 обещания към електората, правителството на Понта ще може да спази само едно - да върне заплатите в бюджетния сектор на нивата им отпреди намалението с 25 процента през юли 2010 година.

"Зиарул финанчиар" пише, че политиците си прехвърлят един на друг проблема с увеличението на бюджетните заплати, докато валутния курс играе, а кредитните агенции предупреждават, че евентуално увеличение на бюджетния дефицит ще постави икономиката на страната в затруднение. Докато бившите управляващи твърдят, че в бюджета има пари за увеличение на заплатите, бившата опозиция, която сега дойде на власт, казва, че няма. Проблемът е, че трябва да бъде пожертвана целта за бюджетен дефицит, определена в споразумението с Международния валутен фонд и Европейската комисия от 1,9 на сто от БВП, посочва "Зиарул финанчиар" и допълва, че политическата битка е голяма с оглед на предстоящите избори.

В. "Гъндул" пише, че новото правителство иска да намали цената на хляба от есента. Източници от СЛС са заявили пред изданието, че се обмисля намаляване на ДДС на 9 процента за продуктите за производство на хляб, което ще доведе до намаляване с 15 процента на цената на хляба. Представители на МВФ, ЕК и Световната банка изразиха скептицизъм по отношение на намаляването на ДДС за основните хранителни продукти, като заявиха, че подобна мярка ще намали приходите в бюджета, пише "Гъндул".(БТА)