Камерън: Русия е по-зависима от ЕС за доставките на газ
Камерън: Русия е по-зависима от ЕС за доставките на газ / снимка: БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че Русия е по-зависима от европейския пазар на газ, отколкото ЕС от Русия като доставчик на газ.

Камерън изрази становището си по време на пресконференция след срещата на върха на ЕС, която имаше за цел да обсъди отношенията между ЕС, Русия и Украйна след присъединяването на Крим към Русия.

"Трябва да помним, че Европа е около 25% зависима от руски газ. Ако се вгледаме в приходите на "Газпром", ще видим, че около 50% от тях идват от Европа. Така че Русия се нуждае от Европа повече, отколкото Европа се нуждае от Русия", заяви британският премиер.

По въпроса за възможните санкции на ЕС срещу Русия в областта на търговията с енергия Камерън заяви, че ЕС в дългосрочен план трябва да диверсифицира газовите си доставки , за да бъде по-малко зависима от Русия. "Европа трябва да получи по-голяма гъвкавост и независимост", категоричен беше Камерън, цитиран от БГНЕС.

Той съобщи, че на срещата на върха на ЕС е било решено да се направи план за подобряване на енергийната сигурност. По негова инициатива на срещата на върха е бил обсъден въпросът с доставките на шистов газ от САЩ. Той призовал за добиване на шистов газ от Европа.