Извозиха блокирани на гръцки острови български туристи
Извозиха блокирани на гръцки острови български туристи / БГНЕС, архив
Извозиха блокираните на гръцки острови български туристи
86649
Извозиха блокираните на гръцки острови български туристи
Извозиха блокираните на гръцки острови български туристи
  • Извозиха блокираните на гръцки острови български туристи
  • Извозиха блокираните на гръцки острови български туристи

"Българските граждани, които се оказаха блокирани на гръцките острови, вече са превозени на континента", каза Златка Борисова от туристическата агенция, осигуряваща билети за фериботите до Гърция и Италия.

Една част от туристите са решили да останат в Гърция до края на стачката на профсъюзите на 10 май. От външно министерство съобщиха, че българи са блокирани на няколко острова, а запитвания към посолството ни в Атина е имало само от две места.

10 автобуса български туристи блокирани на гръцки остров

Най-много хора са останали на остров Корфу, където има близо 10 автобуса с българи. Междувременно гръцкото правителство е съобщило, че е възможно стачните действия да бъдат прекратени предсрочно и да приключат още в неделя, 8 май.

Веднага след като гърците са обявили началото на стачните действия, българските туристи са били уведомени за възможностите да напуснат островите, каза Златка Борисова от единствената българска агенция, осигуряваща билети за гръцките и италиански фериботи.

"Алтернативите бяха две - или да тръгнат още снощи с извънредния кораб в 01:25 час, или с първия кораб на 10-и, след стачката, който е в 15:30 ч. Една част, които пожелаха да останат до 10-и, са все още на Санторини, другите ги прибрахме снощи", добави тя.

Българите ще си плащат загубите от почивката в Гърция

Повечето туристи вече са превозени от гръцките острови до континента. Разрешен е и въпросът с превоза на 100-те души, които се намират в Италия:

"От тези, които са си купили билети през нас, 300 човека бяха на Санторини, 150 бяха на Корфу и 100 бяха в Италия. Днес всички 100 души от Италия си тръгват с извънредния кораб. Снощи прибрахме 70 души от Керкира, които пожелаха да се върнат, а от Санторини 40 души максимум са останали за 10-и".

В такива извънредни ситуации най-често самите туристи и българските агенции си поделят загубите и възникналите допълнителни разходи, каза Даниела Маркова от Българската асоциация на туристическите агенции. По думите й в подобни ситуации гръцкото правителство трябва да се намеси, но това досега не се е случвало:

"Това, което обичайно се случва в подобни ситуации, е разходите да се поделят между партньорите и клиента. Туристическите агенции не са длъжни да поемат тези разходи, но обичайно това, което се случва, е да ги поемат, за да не си изгубят клиентите. Но от гръцка страна туристическите агенции не се с случвало досега да ги поемат тези разходи".

Златка Борисова уточни, че туристите, които са решили да удължат почивката си и не са се качили на извънредните фериботи, сами ще заплатят допълнителните дни. Що се отнася до нереализираните нощувки, част от хотелиерите вече са върнали предварително платените суми.

Очаква се стачните действия да приключат на 10 май. Към момента единствено въздушният транспорт остава извън протестните действия и продължава да работи.