Искат отлагане за уеднаквената ДДС-ставка от 9% в туризма
Искат отлагане за уеднаквената ДДС-ставка от 9% в туризма / снимка: sxc.hu
Искат отлагане за уеднаквената ДДС-ставка от 9% в туризма
35607
Искат отлагане за уеднаквената ДДС-ставка от 9% в туризма
  • Искат отлагане за уеднаквената ДДС-ставка от 9% в туризма

Да се отложи влизането в сила на уеднаквената ДДС-ставка от 9% в туризма и това да стане от 1 октомври, а не от 1 април, какъвто беше първоначалния план на кабинета, искат от бранша. Това обясни за Дарик председателят на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) Донка Соколова. По-рано днес представители на туристически и туроператорски организации се срещнаха с премиера Бойко Борисов, за да обсъдят най-наболелите проблеми в сектора. Представителите на туристическите компании се опасяват от проблем с издаването на визи на руските туристи у нас през настоящия зимен сезон.

Ако се въведе ставката от 9 % ДДС от 1 април догодина, ще  пострада летният сезон, тъй като много от договорите за него вече са сключени на старите цени, обясни Донка Соколова. “Това, което обсъдихме с премиера, е, че ние ще внесем още веднъж искане в парламента за отлагане на тази дата - 1 април, с още шест месеца. Това ще бъде едно голямо облекчение за нашия отрасъл и за спасяване на Лято 2011. Защото зимният туризъм е само 20 процента от общия туризъм като бранш в България“, каза Донка Соколова.

През ноември Народното събрание прие промени в Закона за ДДС, с които уеднакви ставката за туристическия бранш, считано от 1 април 2011-а. Сега ставката на ДДС за организиран туризъм е 7 процента, а за индивидуален - 20 на сто.

Туристическият бранш е представил пред премиера Бойко Борисов и притесненията си с издаването на визи на руските туристи у нас за зимния туристически сезон. “Предстои ни с негова помощ среща със специалистите от външно министерство. Ние имаме конкретни предложения, които бихме искали да обсъдим и да вземем някакви мерки, защото едно от нашите притеснения е, че по наша информация договорът на софтуерната фирма с външно министерство, която е изработила софтуера за електронните визи, приключва на 26 декември, точно в разгара на зимния сезон”, обясни Соколова.

Ако не се вземат мерки, ще се наруши основният туристически поток от Русия към зимните ни курорти, подчерта председателят на Българската асоциация на туристическите агенции.