Има пари за коледни добавки, но държавата наказва пенсионерите, смятат от партията на Кунева
Има пари за коледни добавки, но държавата наказва пенсионерите, смятат от партията на Кунева / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Има пари за коледни добавки, но държавата наказва пенсионерите, смятат от партията на Кунева
59556
Има пари за коледни добавки, но държавата наказва пенсионерите, смятат от партията на Кунева
  • Има пари за коледни добавки, но държавата наказва пенсионерите, смятат от партията на Кунева

Пенсионерите имат право на коледни добавки. Това заяви лидерът на партия „България на гражданите" Меглена Кунева. По думите и властта наказва пенсионерите, като не им осигурява коледни надбавки, защото предполага, че няма да гласуват за тях, а пари за това има. Освен темата за коледните добавки, Кунева засегна темата за майчинските и изтъкна, че нито пенсионерите, нито майките трябва да бъдат политически оцветявани.

Меглена Кунева коментира отказа на правителството да раздаде коледни надбавки на пенсионерите, като каза, че абсолютно не е съгласна, че пенсионерите или която и да е група може да бъде наказвана или награждавана с повишаване на заплата с повишаване на пенсии и така нататък.

Георги Киряков, член на контролния съвет на партията предложи няколко начина за осигуряване на средства за коледни добавки сред които премахване на привилегиите на властта, намаляване на субсидиите на партиите, както справяне с контрабандата и намаляване на средствата за подслушване. Той пресметна, че ако се дадат средно по 100 лева на 2,1 млн. пенсионери, това означава да се заделят 210 млн. лв. от бюджета. „Премиерът се похвали, че фискалният резерв е стигнал 7 млрд. Не мога да разбера кое е вярно - дали няма пари в бюджета, или това, че има 7 млрд. е вярно", каза Киряков.

Лидерът на България на гражданите коментира и случващото се в съдебната система, като по думите й процедурата за избор на нов главен прокурор не е честна, а Конституционният съд не е място за партийни сметки. „Ние ще имаме главен прокурор. Във всеки един момент, в който той реши да се опълчи, за да си свърши работата, ще му бъде напомняно, че той не е избран с консултации на обществения съвет. Никой няма да го е страх от такъв главен прокурор, от такъв конституционен съдия", категорична е Кунева.

От движението предлагат още председателят на народното събрание Цецка Цачева да покани НПО и представители на юридически факултети, и да се сформира съвет, който да предложи на парламента кандидати за конституционен съдия.