Има опасност София да остане без парно през зимата
Има опасност София да остане без парно през зимата / netinfo
Има реална опасност София да остане без парно през зимата. Причината: „Булгаргаз" може да спре изцяло доставките на природен газ към „Топлофикация–София", заради дългове. Това обяви изпълнителният директор дружеството Петко Милевски. От Асоциацията на топлофикационните дружества настояват за законодателни промени, с които да се реши кризата между топлофикациите и “Булгаргаз”.

Ако „Булгаргаз” намали наполовина подаването на синьо гориво към „Топлофикация–София”, дружеството няма да може да обслужва абонатите си и софиянци ще останат на студено през следващите месеци, стана ясно от думите на Петко Милевски.

„Има шанс „Булгаргаз” да не подава нито кубичен метър газ. Да, има такъв шанс”, каза Милевски.

От четвъртък дружеството започва да спира топлата вода на сградите с 90 на сто неплатени сметки, като общият им брой в столицата е 98. Милевски обаче призна, че „Топлофикация–София” все още не знае как ще компенсира редовните си платци, които също ще останат без топла вода и трябва да си купуват бойлери.

Милевски подчерта, че едни от най-големите длъжници на столичното парно живеят в елитни квартали като „Лозенец” и „Изток”. По думите му, има абонати, натрупали дългове за повече от 30000 лв. За тях Милевски поясни, че ще търси съдействие от Държавната агенция за национална сигурност.

„Ще търсим съдействието на всички органи, като се започне от ДАНС, Агенцията по събираемостта, защото има хора с доходи, които им позволяват да си плащат, а неплащането в някаква степен може да се квалифицира като кражба”, обясни изпълнителният директор на столичното топлофикационно дружество.

От „Булгаргаз” отвърнаха, че просрочените задължения на столичното парно са над 74 млн. лв. От газовата компания поискаха община София и държавата като собственици на дружеството да изкупят дълга до края на септември.