Икономиката ще тръгне нагоре, въпреки политиците, смята Мика Зайкова
Икономиката ще тръгне нагоре, въпреки политиците, смята Мика Зайкова / снимка: БГНЕС, архив

Развитието на европейската и световната икономика, както и поевтиняването на кредитите у нас дават основания да очакваме една по-добра година за България, коментира в ефира на Дарик финансовият експерт Мика Зайкова. Освен това според нея намалението на лихвите по депозитите вероятно ще вкара повече средства в реалната икономика. Резултатът ще бъде растеж над заложения в бюджета за тази година от 0,8 на сто, смята експертът.

„Ако трябва да говорим за това, което ни очаква, мисля, че има известна доза оптимизъм в развитието на европейската и световна икономика. Струва ми се, че не трябва да очертаваме годината с черни краски, защото икономиката си има свои закони и въпреки политиците, особено нашите, тя върви нагоре, може би по-бавно отколкото ни се иска, но аз се надявам, че през тази година нещата ще бъдат по-добре, отколкото през 2014-а. След 25 години летаргия ние се събудихме и разбрахме, че всъщност всичко е в нашите ръце. Именно това събуждане ще държи властимащите в напрежение и ще ги принуди да крадат по-малко и да мислят повече за държавата и хората", каза Зайкова.

През 2014 година се случиха доста неприятни неща, които в крайна сметка доведоха до обедняване на българина. Независимо от дефлацията българинът има по-високи разходи, отчете Зайкова. „Все повече кредитите ще поевтиняват, ще падат лихвите по депозитите в банките, което ще принуди част от депозантите, защото там лежат едни 60 млрд лева, което е три четвърти от едногодишния БВП на България и тези 60 млрд. трябва да излязат от реалната икономика, считам, че заложеният растеж от 0.8 на сто в бюджета ще бъде надминат", каза още тя.