Гърция пита МВФ за изтекъл документ в Wikileaks
Гърция пита МВФ за изтекъл документ в Wikileaks / ThinkStock/Getty Images

Гърция поиска обяснения от МВФ след публикувания в сайта „Уикилийкс" документ относно преговорите между Атина и кредиторите й, в който представителите на МВФ говорят за евентуален фалит на страната, предаде AFP.

„Гръцкото правителство очаква обяснения от МВФ и иска да знае дали опитите за постигане на условия за обявяването на фалита на Гърция е официалната позиция на фонда", заяви говорителят на гръцкия кабинет.

В събота сутринта „Уикилийкс" публикува документ, който се предполага, че представлява стенограма на телефонна конференция от 19 март между шефа на МВФ за Европа Поул Томсън и шефа на мисията на МВФ в Гърция Делия Велкулеску.

В разговора двамата обсъждат стратегията в преговорите, в които спорни теми остават пенсионната реформа и реформирането на данъчната система, въпреки че МВФ все още не е дал одобрението си за последния помощен план за Атина.

Критикувайки бавния темп на преговорите и разликите между икономическите прогнози на европейците и МВФ относно Гърция, Томсън пита: „Какво ще доведе до вземането на решение? В миналото сме взимали такова решение само веднъж и то беше, когато гърците страдаха от сериозен недостиг на пари и щяха да изпаднат в неплатежоспособност. Вероятно това ще се случи отново и ще продължи до юли, тъй като европейците няма да искат да преговарят в месеца преди референдума за европейското членство на Великобритания", добавил е той.

„Съгласна съм, че ни трябва някакво събитие, но не знам какво трябва да бъде", отговаря Велкулеску.

Източник: Фокус