Гърция има нужда от шест седмици за план за икономическо възстановяване
Гърция има нужда от шест седмици за план за икономическо възстановяване / снимка: БГНЕС, архив

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че Атина има нужда от максимум шест седмици, за да изготви план за икономическо възстановяване, като лобира пред европейските си съюзници за подкрепа за предложението за намаляване на дълга.

"Имаме нужда от максимум шест седмици, толкова време искаме от европейските си партньори, за да можем да финализираме ясна програма за алтернативи на финансовите ограничения", заяви в интервю за италианския в. "Ил Месаджеро".

В отделно интервю за в. "Ла Република" той подчерта, че предложението може да доведе до разсрочване на дълга, като дължимата сума ще бъде изплатена изцяло до крайния срок - юли 2020. Тези пари, които страната държи на отделни правителства, обаче може би ще бъдат заменени със свързани с растежа облигации.

"Предлагаме другите траншове към МВФ и други страни да бъдат заменени с нови облигации с пазарна лихва, която в момента е много ниска с клауза, че ще започнем цялостното изплащане, когато гръцката икономика постигне стабилен растеж", заяви Варуфакис.

Той каза, че идеята вече е представена на МВФ, допълвайки, че не вижда "причина фондът да не приеме удължаване на крайния срок, както прави винаги в такива ситуации, поне до края на годината".

Гърция иска да може да въведе "социално съвместими реформи, които преди всичко имат за цел да разрешат хуманитарната криза, тъй като гръцката криза повече от всякога е европейска криза", заявил той пред "Ил Месаджеро".

Новото правителство на радикалната лява партия СИРИЗА дойде на власт с изборите през януари 2015 г., след като обеща да сложи край на политиката на финансови ограничения. Тази политика, наложена от ЕС и МВФ в замяна на спасителни заеми, е свила гръцката икономика с една четвърт, а безработицата е достигнала повече от 25%, като един от двама гръцки младежи в момента е безработен.