ГЕРБ е за безсрочен мораториум на хидравличното разбиване за шистов газ
ГЕРБ е за безсрочен мораториум на хидравличното разбиване за шистов газ / снимка: БГНЕС

Мораториумът върху технологията "хидравлично разбиване" при проучване и добив на шистов газ да бъде безсрочен, е решението на ПГ на ГЕРБ. Това обяви пред журналисти
заместник-председателят на групата Валентин Николов, цитиран от БТА. Той уточни, че на заседанието при депутатите от управляващата партия е дошъл лично премиерът Бойко Борисов, а решението е прието почти без никакви разисквания.

Утре в пленарната зала, когато парламентът трябва да разгледа вариантите за забрана на проучването и на добива на шистов газ по спорния метод, Валентин Николов ще направи и предложението мораториумът да няма срок. Забраната ще бъде записана като точка "11" в решението и ще важи както за територията на страната, така и за прилежащата й акватория в Черно море.

Валентин Николов уточни, че Бойко Борисов е казал на депутатите, че въпросът вече е обсъждан в Министерския съвет, взети са решения. Личното мнение на премиера е, обясни заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ, че методът трябва да бъде забранен. Борисов е посочил, че ако е имал достатъчна сигурност в технологията, е нямало да се съгласи с мораториума. Но понеже нямал такава по отношение на въздействието й върху околната
среда, е бил категоричен, че "хидравличното разбиване" не трябва да се прилага у нас, допълни Николов.

По думите му, ако се появи нова, безопасна технология, няма проблем въпросът с проучването и с добива на шистов газ отново да се разисква.

Възможностите и рисковете, които крие добивът на шистов газ - тема в предаването „Челюсти" - 17.01.2012 г.: