Френската „Тотал” ще проучва за нефт и газ в Черно море
Френската „Тотал” ще проучва за нефт и газ в Черно море / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Френската „Тотал” ще проучва за нефт и газ в Черно море
55166
Френската „Тотал” ще проучва за нефт и газ в Черно море
  • Френската „Тотал” ще проучва за нефт и газ в Черно море

Френската компания Total („Тотал") ще проучва залежите на нефт и газ в блока „Хан Аспарух" в Черно море, съобщи енергийният министър Делян Добрев. Компанията ще работи в партньорство с OMV (О Ем Ви) и Repsol („Репсол").

От компанията засега не се наеха да коментират прогнозни цифри за залежите на природен газ и нефт, за разлика от енергийния министър Делян Добрев, който възлага големи надежди на находището. „В румънската територия в дълбоко Черно море след проведен сондаж са доказани запаси между 40 и 80 млрд. кубика газ. Нашият блок е приблизително три пъти по-голям от румънския, в който бяха намерени тези 80 млрд. кубика, така че ние също се надяваме след сондажите, които ще се проведат може би на третата година, да открием такива значителни количества газ", каза Добрев.

Министърът е категоричен, че наличието на български природен газ би ни поставило в много по-добра позиция и дори би осигурило независимостта ни от чужди доставки.

„Нашата консумация на газ в момента е 3 млрд. кубика на година. 80 млрд. кубика означава, че ние ще сме абсолютно енергийно независими за период от 30 години", обясни Добрев. Той допълни, че перспективите на блока са не само за синьо гориво, но и за нефт, а очакванията за черно злато по думите му също са доста обнадеждаващи.

Засега не е ясно колко точно ще бъде концесионното възнаграждение. Възможно е то да достигне до 30 на сто от оборота.