Фирми чакат 48 млн. лв. неплатени за пътни ремонти
Фирми чакат 48 млн. лв. неплатени за пътни ремонти / netinfo
Пътни фирми обезпокоени от спирането на рехабилитация на пътища
31071
Пътни фирми обезпокоени от спирането на рехабилитация на пътища
  • Пътни фирми обезпокоени от спирането на рехабилитация на пътища

Пътни фирми настояват в писмо до премиера, финансовия и строителния министър да си получат по-бързо дължимите им 48 млн. лв. за направени ремонти по пътната мрежа от втори и трети клас.

До момента не са изплатени 48 милиона лева на строителните фирми за изпълнение на обекти по пътища 2-ри - 3-ти клас в страната, коментира пред Дарик председателят на Управителния съвет на Българската браншова камара „Пътища" инж. Румен Йовчев.

Става дума за проекти, които се съфинансират от Световната банка и Европейската инвестиционна банка. За строителство и ремонт на пътища 2-ри и 3-ти клас Световната банка финансира 75% от общата сума, а финансирането от страна на европейската инвестиционна банка е 65%. Останалата част от проектите се доплаща от държавния бюджет. В случая задълженията към фирмите са натрупани от държавата. Според ръководството на камарата разплащането може да стане като временно се увеличи процентът на разплащане от страна на двете институции докато се преодолеят проблемите. Инж. Йовчев обясни, че след това може да се нормализира финансирането както е предвидено в рамките на договореното.

Пътностроителният бранш е сериозно разтревожен от последното решение на Агенция „Пътна инфраструктура" за спиране на строителството по рехабилитационните работи на около 2000 км пътища II-ри и III-ти клас. Проблемът с финансирането е още от края на миналата година, уточни инж. Румен Йовчев.

От Българска браншова камара „Пътища" настояват да се заявят категорични срокове от Агенция „Пътна инфраструктура" кога ще се разплатят задълженията в сектора. От Камарата предлагат още и предприемане на спешни действия по финансиране на проекти по Френската програма за ремонт на мостови съоръжения, известна като FASEP.

Интервю с председателя на Управителния съвет на Българската браншова камара „Пътища" инж. Румен Йовчев чуйте в звуковия файл