Евтиното агнешко от България и Румъния измества продуктите на Македония
Евтиното агнешко от България и Румъния измества продуктите на Македония / netinfo

Българското и румънското агнешко месо поради ниските си цени постепенно измества македонската продукция от трапезата на европейците, пише македонският "Утрински весник".

С присъединяването си към ЕС България и Румъния вече нямат разходи за документация за износ и мита, което допринесе много за намаляване на цената на агнешкото, което предлагат, а ние все още имаме тези разходи, казва Зико Гьоргиев от Сдружението за овчарство към Стопанската камара на Македония.

Той смята, че това ще бъде причината предстоящият великденски износ на агнета, който тази година ще бъде в началото на април, вероятно да се организира на принципа да се изчака България и Румъния да изразходват запаси те си и след това да бъде пласирана македонската продукция.

Това би означавало намален износ и оставане на македонското агнешко на македонския пазар, което пък може да доведе до спад на цената и неговата достъпност за всички граждани.

С членството на България и Румъния в ЕС двете европейски страни сега предлагат два пъти по-евтино месо за разлика от Македония. Един килограм българско и румънско агнешко месо се предлага на цена от 0,80 евроцента до 1 евро.

Традиционните купувачи от Италия, Хърватия, Германия и Гърция вече са започнали да отказват договорите или са обявили драстично по-намалени заявки за агнешко месо.