Еврофонд подпомага зеленчукопроизводители при кризи
Еврофонд подпомага зеленчукопроизводители при кризи / netinfo

Създаването на гаранционен фонд за подпомагане на производители на плодове и зеленчуци ще обсъжда Европейският парламент на предстоящата си сесия в Страсбург по предложение на Европейската народна партия.

Ако този фонд, който ще подкрепя производителите от страните членки по време на кризи, вече съществуваше, стопаните от Пловдивско щяха да преодолеят по-лесно щетите от наводненията на 6 и 7 юни, каза в Пловдив евродепутатът Петя Ставрева. Тя посочи, че две трети от средствата ще идват от бюджета на ЕС, а останалите – организациите на производителите.

Ставрева обаче подчерта, че България изостава със създаването на такива браншови организации, а съществуващите не покриват критериите на ЕС за финансиране. Гаранционният фонд ще подпомага и производителите на картофи, чесън и гъби, които търпят щети заради дъмпинговия внос от Китай.

Финансова подкрепа и данъчни облекчения за семейните студенти във всички страни членки са залегнали в нова директива, която ще бъде приета на предстоящата сесия в Страсбург, съобщи още евродепутатът. Тя уточни, че проектът предвижда облекчени условия за кредитиране и социално осигуряване на студентските семейства с деца шест месеца след завършването на ВУЗ.

Приемането на новата директива ще бъде последвано от създаването на национален регистър на всички български висши училища, които осигуряват преференции за съвместяването на работа и следване.

Други новини от Пловдив