ЕС е заплашен от дребнавост и пилеене на време, смятат експерти
ЕС е заплашен от дребнавост и пилеене на време, смятат експерти / снимка: Reuters

Европа се закопава все по-надълбоко, докато обещава да реши кризата в еврозоната, заявиха финансови експерти, цитирани от АФП.

В същото време Гърция се подготвя за важна седмица на международна дългова дипломация. Според Сони Капор, ръководител на центъра за анализи Re-define, опасностите пред еврозоната са "тесногръдие, дребнавост и пилеене на време".

"Да се стреля по носителя на лоши вести изглежда е новата стратегия", добави той. "Иначе разделените лидери на ЕС се обединиха в критиките си към пазарите, МВФ, а сега и Тимъти Гейтнър, защото бяха откровени за мащаба на проблемите, пред които е изправена еврозоната", подчерта Капор. "Това не е добър сигнал за способността на лидерите на ЕС да отговорят на голямото и спешно предизвикателство, поставено от Италия", която е третата икономика в ЕС.

Ръководителят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише беше по-оптимистичен за ситуацията с дълга на еврозоната, като настоя, че "взет като цяло, той е вероятно по-добре от други големи напреднали икономики".

САЩ са в по-лоша позиция, както по отношение на годишния дефицит, така и на нарастващия с главоломни темпове национален дълг. След като Гейтнър настоя за повишаване на спасителните планове на еврозоната, Германия настоя Вашингтон да се откаже от възраженията си спрямо предлаганата такса по финансовите транзакции.

ЕС обаче не успя да постигне споразумение кога да освободи блокираните фондове за Гърция.