Екоминистърът нареди да демонтират съоръженията от дюните край Несебър
Екоминистърът нареди да демонтират съоръженията от дюните край Несебър / снимка: Sofia Photo Agency

Да се спрат всякакви дейности и да се демонтират всички съоръжения от дюните край Несебър, разпореди екоминистърът Джевдет Чакъров. Той настоява да се възстанови околната среда от нанесените й щети, съобщиха от ведомството.

Джевдет Чакъров забрани монтирането на строителни съоръжения в местността Пясъчни дюни край Несебър, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Районът е природна забележителност и строителството там е незакнно. През ноември миналата година Нациналната служба за защита на природата е разрешила там да се монтират дървени строителни съоръжения. След получен сигнал за строителство върху дюните, министър Чакъров издава заповед за проверка.

От инспекцията по околна среда установяват, че в местността са направени нарушения, в резултат на което екоминистърът нарежда всички съоръжения в пясъчни дюни да бъдат демонтирани. От министерството обещават, че дюните ще бъдат напълно възстановени от нанесените щети. Джевдет Чакъров лично ще контролира това да бъде направено в най-кратки срокове, допълват от ведомството.