Еколози сезират главния прокурор за нарушения в бургаската РИОСВ
Еколози сезират главния прокурор за нарушения в бургаската РИОСВ / снимка: Dariknews.bg, архив

Регионалната инспекция по околна среда и води - Бургас се превръща в партньор на фирма „Макси 1", чието инвестиционно намерение е застрояването на местността Карадере. Около твърдението се обединиха защитници от организацията „Да спасим Карадере". По думите на екоактивиста Павел Антонов регионалната инспекция укрива документи и становища на експерти от РЗИ-Бургас и Басейнова дирекция с цел да не се провежда процедура по извършване на оценка за въздействието върху околната среда на инвестиционния проект. Екозащитниците са категорични, че ще сезират прокуратурата по случая.

„Случаят демонстрира едно кръгово движение - органът, който би трябвало да преценява кое е законосъобразно и по какъв начин държавата трябва да осигури опазването на обществения ресурс, какъвто е природата, всъщност не върши това. Той предоставя един-единствен изход от процедурата и този изход е удобен за инвеститора, а именно няма да се извършва оценка на въздействието върху околната среда. Всеки друг изход се оказва затворен", каза Антонов.

По думите му два пъти регионалната инспекция пренебрегва становището на други институции, на два пъти пренебрегва експертизата на собствените си експерти, укриват се документи отново и отново, въпреки изричните изисквания на закона, се подават преписките към тези други институции. „Театър на абсурда се получава - получаваш отказ и така докато мине. Регионалната дирекция очевидно влиза в ролята на партньор на инвеститора, защото в разрез, въобще не й е това работата да му предава цялата кореспонденция, за да си оправи нещата и всъщност се оказва, че тази дирекция не работи в ролята на контролиращ орган, а в ролята на агент, който подпомага инвеститора да му мине проекта и той накрая минава", каза Антонов. Той бе категоричен, че екоактивистите ще сезират главния прокурор.