ЕК: Екипите на кредиторите са в Гърция, започват работа веднага
ЕК: Екипите на кредиторите са в Гърция, започват работа веднага / ThinkStock/Getty Images

Представители на международните кредитори на Гърция са пристигнали в Атина и незабавно са започнали работа по третия спасителен пакет за страната, съобщават от Брюксел.

"Екипи от институциите (кредиторите) вече са на терен в Атина и работата започва незабавно, още в момента, в който говорим", каза говорителката на Европейската комисия Мина Андреева.

"Работата започна, което означава, че институциите разговарят с гръцките власти", допълни още тя.

В същото време обаче източник от гръцкото правителство заяви, че се очаква преговорите да започнат утре, а не днес.

Андреева заяви, че пристигането на екипите идва, след като гръцкият парламент прие два пакета от реформи, които бяха поискани от партньорите от еврозоната като част от сделката за започване на преговорите за третия пакет с помощи.

Гръцкият парламент прие втория пакет мерки за реформи

Екипите от Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейския механизъм за стабилност (ESM) и Международния валутен фонд (МВФ) трябва да изготвят последните подробности около сключването на поредната помощ за Атина, която този път ще е в размер на 86 млрд. евро.

"Очакват се повече реформи... от страна на гръцките власти, за да позволят бързо плащане в рамките на ESM и това е, което се обсъжда в момента", допълни Андреева.

Атина и Брюксел се надяват новата спасителна програма да бъде финализирана до средата на август, като на Гърция й предстои поредно плащане в размер на 3,2 млрд. евро към ЕЦБ на 20 август.

Източник: БГНЕС