ЕК е отпуснала 185 млн. евро  за разширение на метрото
ЕК е отпуснала 185 млн. евро за разширение на метрото / снимка: Sofia Photo Agency
ЕК е отпуснала 185 млн. евро за разширение на метрото
22010
ЕК е отпуснала 185 млн. евро за разширение на метрото
  • ЕК е отпуснала 185 млн. евро за разширение на метрото

185 милиона евро е отпуснала Европейската комисия за разширение на столичното метро. Това заяви министър-председателят на България Бойко Борисов. Това е най-голямото финансиране към страната за инфраструктурен обект, допълни той. Първият транш от сумата  вече е преведен и е на стойност около 103 милиона лева. Средният транш на година ще е около 100 млн. лева.

Над 3000 работни места ще се открият благодарение на проекта за разширение на столичното метро. Бойко Борисов заяви, че то ще е в участъка „Надежда" - „Централна Гара" - площад „Света Неделя - бул."Черни връх":
 
Бойко Борисов: „След две години „Надежда", всички които живеят в тези квартали - „Толстой", „Модерно предградие" ще стигат до централни точки в столицата за 5-8 минути".

Борисов допълни, че 9 месеца са продължили преговорите по проекта с Европейския съюз:
 
Бойко Борисов: „9 месеца те просто ни тестваха и съм сигурен, че сега ще скъсяваме сроковете с Брюксел, а и те се убедиха, че ние правим честни и прозрачни конкурси".
 
Премиерът допълни, че тези 185 милиона евро, които ще влязат в България, са най-добрата антикризисна програма:
 
Бойко Борисов: „Това са свежи пари, които влизат при работниците, които строят тези проекти. Това са заплати и след това тези пари влизат в оборот. Това е антикризисна мярка, реална".