ЕК е готова да даде близо 4 млрд. евро за енергийни проекти
ЕК е готова да даде близо 4 млрд. евро за енергийни проекти / снимкa: DarikNews

Европейският парламент ще обсъди отпускането на финансови субсидии за свързване на газопреносната мрежа на България с гръцката и с румънската. Това е един от акцентите в дневния ред на Европарламента за пленарната сесия от 4 до 7 май в Страсбург. Сред останалите теми са продължителността на отпуска по майчинство, капиталовите изисквания за банките и други.

Близо 4 млрд. евро са предвидени за проекти за изграждане и модернизиране на газопраносни и електропреносни мрежи за страните членки. България може да получи субсидии по две направления - около 45 млн. евро за изграждането на газова връзка по линията Стара Загора-Димитровград-Гюмюрджина (газова връзка с Гърция) и още 10 млн. евро за свързването на мрежите на България и Румъния.

Програмата предвижда други 200 млн. евро да бъдат насочени към изграждането на газопровода „Набуко", чрез който природният газ от Каспийско море ще достига до Европейския съюз. Държавите членки, които ще получат финансиране по тази линия, са България, Австрия, Унгария, Германия и Румъния.

Евродепутатът Петя Ставрева пък ще представи доклад с предложение за отпускане на 1 млрд. евро за развитие на селските райони. Друг акцент в програмата на евродепутатите е въвеждането на минимална продължителност на майчинството от 20 седмици, като първите шест от тях да бъдат с пълни обезщетения.