Доплащаме 4 млрд. лв. за здраве
Доплащаме 4 млрд. лв. за здраве / Sofia Photo Agency, архив
Доплащаме 4 млрд. лв. за здраве
87290
Доплащаме 4 млрд. лв. за здраве
Доплащаме 4 млрд. лв. за здраве
  • Доплащаме 4 млрд. лв. за здраве
  • Доплащаме 4 млрд. лв. за здраве

Пазарът на медицински застраховки бележи двоен ръст за последните две години.

Това каза пред Дарик председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова. Тя коментира и системата на здравеопазването у нас:

"Официално циркулират около 8 млрд. лева, като това са данни от касите и реално изразходваните пари в системата по болници, извънболнични центрове, рехабилитационни центрове, аптеки и оптики. От тях малко под 4 млрд. реално са публичен ресурс. Това означава, че следващите 4 млрд. излизат от джоба на хората".

Българското здраве е най-скъпото в Европа

По думите й това означава, че имаме сериозен проблем, защото само половината от разходите са с публичен ресурс, а другата половина трябва да се доплати.

Междувременно стана ясно, че 19 000 автомобили са подадени от Гаранционния фонд за дерегистрация заради несключена "Гражданска отговорност".

Несторова обясни, че все още няма техническа готовност в МВР дерегистрацията да се извършва автоматично. Така няма опция и за автоматичната регистрация след закупуване на "Гражданска отговорност".

Тя поясни, че е възможно 19-те хиляди моторни превозни средства без застраховката да не се карат. Практиката обаче сочи, че розовата картина, в която всички незастраховани коли не напускат гаража, не е вярна.

Спряха хиляди коли без "Гражданска отговорност"

Председателят на Асоциацията на българските застрахователи коментира и здравеопазването у нас, като посочи, че 4 милиарда от парите в системата се доплащат от джоба на болните.

Служебното отписване на автомобили без сключена "Гражданска отговорност" влезе в сила от началото на тази година след промени в Кодекса за застраховането. Според промените, ако не сме платили задължителната застраховка, колата ни се сваля от отчет.

Когато я платим, автомобилът би трябвало автоматично да се регистрира отново.

Председателят на Асоциацията на българските застрахователите Светла Несторова обясни, че през април от Гаранционния фонд са подадени първите автомобили, които нямат "Гражданска отговорност", за да бъдат дерегистрани. Това, както и обратното регистриране, обаче все още не може да става автоматично:

"Става въпрос за около 19 000 автомобила, които ние дадохме като справка към МВР. Доколкото до момента ми е известно, все още няма техническа готовност в МВР тази дерегистрация и евентуалната регистрация след закупуване на "Гражданска отговорност", да става автоматично. Но знам, че по този въпрос се работи".