Дончев: Превенцията от бедствия излиза по-евтино от възстановяването на щети
Дончев: Превенцията от бедствия излиза по-евтино от възстановяването на щети / снимка: БГНЕС

Повече средства трябва да бъдат насочвани към превенция от бедствия, за да се сведе до минимум възстановяването на щети с държавни пари. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев по време на дискусия за ролята на държавата и бизнеса в защита на личното имущество при природни бедствия. По думите му трябва да има ясен план за обезщетяване на пострадалите.

Вицепремиерът обясни, че обикновено излиза по-евтино, когато се инвестира повече в превенцията от бедствия, а не във възстановяване на щетите. „Само че тогава го няма този травматичен натиск - станало е бедствие, дайте да дадем пари. „Трябва да има ред и граници. Добре, ние подпомагаме, осигуряваме подкрепа, не обезщетяване, ако има бедствие. Какво става обаче, ако утре в жилищен квартал не дай боже има пожар и са изгорели три къщи. Те имат ли право на обезщетяване от държавата? Нямат. Къде е границата", попита Томислав Дончев.

Министърът на финансите Владислав Горанов допълни, че се работи върху въвеждането на нов вид подпомагане за социално слаби хора, които не могат да защитят собствеността си от бедствия или да я укрепят. През 2010 година е установено облагане на застрахователните премии - то е включено в бюджета и част от този ресурс може да бъде насочен към създаване на нов механизъм за подпомагане на тази българи, които по една или друга причина не могат сами да се погрижат за имуществото на застрахователен принцип, каза Горанов. Министърът допълни, че ако се стигне до такъв механизъм, хората ще получават обезщетения не на база на възстановителна стойност, а на база данъчна оценка, за да не създаваме грешни стимули в икономиката.