Девет банки ще изплащат парите на депозантите в КТБ от 4 декември
Девет банки ще изплащат парите на депозантите в КТБ от 4 декември / снимка: БГНЕС
Девет банки ще изплащат парите на депозантите в КТБ от 4 декември
76439
Девет банки ще изплащат парите на депозантите в КТБ от 4 декември
  • Девет банки ще изплащат парите на депозантите в КТБ от 4 декември

Всички сключени прихващания на клиенти в КТБ ще бъдат отменени, заяви днес министър-председателят Бойко Борисов. Той определи цесиите като „вторична далавера".

От 4 декември девт банки ще изплащат парите на вложителите с гарантирани влогове в КТБ, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Той коментира мерките, които ще бъдат взети за безпроблемното им изплащане.

"В девет банки ще се извърши, за да няма спорове. Полицията ще вземе необходимите мерки да бъдат охранявани допълнително. Всички клонове на деветте банки имат синхрон да работят максимално бързо, за да пестят и точно, и без гафове, надявам се, нервите на хората, за което им благодаря. То няма да е безплатно за нас, а ще бъде безплатно за хората. Първият трансфер ще им бъде безплатен", каза Борисов.

Министър-председателят заяви и че всички прихващания в КТБ ще бъдат отменени. За да стане това, той каза, че Менда Стоянова ще внесе промяна между първо и второ четене на актуализацията на бюджета. Очакванията са в резултат от отмяната на прихващанията 800 милиона лева да се върнат в държавата.

"Ще отменим прихващанията в цесии, така че аз се надявам 800 млн. да си влязат обратно в държавата. След като с парите на депозантите, с парите на банките, с парите на данъкоплатците от страна на държавата сме солидарни към хората, които имат гарантирани влогове, тези пари обаче трябва да се върнат. Те не могат да отиват някъде си, за някои, които са си помислили, че са по-умни от другите и могат да го направят", каза Борисов.

Премиерът сподели, че се надява всички партии в парламента да бъдат добронамерени и да подкрепят искането за отмяна на прихващанията.

След среща между премиера, финансовия министър Владислав Горанов и Асоциацията на банките в България беше представен и новият шеф на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков. Той заяви, че е подготвен за новия си пост.

Неговият апел към хората по повод организацията по предстоящото изплащане е да не се струпват от първия ден. Това е процес, който няма да спре, парите ще бъдат осигурени в пълен размер преди изплащането, а тълпенето ще създаде по-скоро логистични проблеми, но хората са в правото си да отидат и да си поискат парите, каза Миленков.