Дефицитът в енергeтиката стига до 1 млрд. лв. годишно
Дефицитът в енергeтиката стига до 1 млрд. лв. годишно / снимка: БГНЕС
Дефицитът в енергeтиката стига до 1 млрд. лв. годишно
64316
Дефицитът в енергeтиката стига до 1 млрд. лв. годишно
  • Дефицитът в енергeтиката стига до 1 млрд. лв. годишно

За дефицит между 800 млн. лева и 1 млрд. лева годишно в енергийната ни система сигнализира Световната банка. Въпреки това от служебното правителство предложиха като част от реформите в сектора Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да предлага сама бюджета си и вътрешно да се раздели на две подкомисии - една за енергийния пазар, а другата - за ВиК регулациите. С парите от лицензионни услуги, които надхвърлят поискания от комисията бюджет, ще могат да се подпомагат енергийно бедните. У нас повече от 60% от населението попада в тази категория.

След няколко обществени съвета и представяне на доклади от Световната банка и Европейската комисия, които пристигнали буквално преди срещата с медиите, вицепремиерът Екатерина Захариева и ресорният министър Асен Василев бяха готови с предложения за законодателни промени - към ДКЕВР също да има обществен съвет, а комисията сама да предлага бюджета си. По отношение на излишъка на произведена енергия и високите цени, Василев констатира, че с текущите мощности ще продължим да имаме излишък от произведена енергия. „Тоест преизпълнили сме си квотата за производствени мощности двадесет години преди момента, в който те ни трябват", коментира той.

Трябва да се промени начина на отпускане на енергийни помощи и те да обхващат по-голям кръг хора. Екатерина Захариева се позова на констатация в доклада на Световната банка, че 61 на сто от населението на България е енергийно бедно, тъй като 9 на сто от разходите са за отопление.

Световната банка и Европейската комисия предлагат изваждане от експлоатация на мощности, както и закриване на Българския енергиен холдинг.