Дават повече правомощия на мобилните групи, пазещи горите
Дават повече правомощия на мобилните групи, пазещи горите / снимка: БГНЕС
Дават повече правомощия на мобилните групи, пазещи горите
78948
Дават повече правомощия на мобилните групи, пазещи горите
  • Дават повече правомощия на мобилните групи, пазещи горите

Слаб протест с около 50 недоволни от забраната за износ на сурова дървесина направиха износителите на дървесина и дърводобивните дружества. Това е третият протест на фирмите от бранша. Представителите на компаниите не са съгласни с мотивите на народните представители, внесли за гласуване забраната, че именно спирането на износа на дървесина трябва да ограничи незаконната сеч у нас.

Заместник-министърът на земеделието с ресор „горски сектор" Георги Костов обясни за Дарик, че в промените на Закона за горите са заложени повече правомощия на мобилните групи, които пазят горските територии.

Костов каза, че протестът трябва да е за незаконна сеч. „Незаконна сеч вероятно се случва всеки момент, защото няма как да сложим човек до всяко дърво, но като ведомство сме предприели всички необходими мерки и отговорно заявявам, че незаконните практики са сведени до минимум, в сравнение с това, което заварихме", каза той.

Незаконна сеч има тогава, когато има пазар за тази дървесина. Затова въпреки че беше дълга и тежка зимата, призовавам всички хора: моля ви, не купувайте дървесина на по-ниски цени без маркировка по надлежния ред, защото ако вие не я купувате, няма да има и незаконна сеч", призова Костов.

На въпрос дали се планира в законовите промени да се засилят правомощията на горските и да им се вменят повече права с оглед на посегателства, на които те стават жертва, Костов каза, че завършващите „Горско стопанство" в университета, не изучават предмети като охранителна дейност, справяне с масови безредици и други, а учат професионално да се грижат за гората и да знаят кое е най-доброто за нея. Министерството за земеделието и вътрешното министерство имат подписано споразумение за използване на специализирани сили на МВР за справяне с подобни явления.

„Що се отнася до правомощията на мобилните групи, с промените в закона за горите даваме право на тези групи да работят не само на територията на съответното стопанство, но на цялото горско предприятие, с което подобряваме възможността да бъдат санкционирани нарушители, независимо къде в страната са хванати", обясни зам.-министърът.

Костов откри в изложба на ученици oт професионалните гимназии по горско стопанство в Народното събрание по повод Седмицата на гората.