Данък лихва остава 8%
Данък лихва остава 8% / снимка: БГНЕС
Данък лихва остава 8%
76761
Данък лихва остава 8%
  • Данък лихва остава 8%

Данък „лихва" остава 8% и през следващата година, но вече ще обхваща не само срочните депозити, а всяка една сметка в банка. Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ налогът върху доходите от лихви по депозити да се увеличи на 10 процента.

Народните представители обаче гласуваха предложението на Реформаторския блок да се запази 8% лихва върху депозитите, вместо данъкът да намалява с всяка следваща година. Реформаторите предложиха още да се разшири данъчната основа, т.е. ще се намалят възможностите за избягване на данъка.

Първоначалната идея на ГЕРБ беше да не се облагат лихвите от детски влогове, но с разширяването на обхвата на банковите услуги, за да не се заобикаля законът, на практика това изключение отпадна.

Данъкът, който ще плащаме върху лихвата от нашите депозитите и през следващата година остава 8%. Това решиха народните представилите с окончателното гласуване на промените в Закона за ДДС. Предишният вариант, който социалистите приеха, беше налогът да намалява с 2% на година и така до 2017 да отпадне напълно.

В дебата за данък лихва в пленарна зала Менда Стоянова от ГЕРБ защити предложението той да се увеличи до 10 процента, тъй като бил доход като всички други.

„Доходите от лихви са като всички други доходи - от трудови правоотношения, от извънтрудови правоотношения, от наеми, от допълнителен труд от всичко", каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя не вижда причина защо тези доходи, които са като всички други, дори са "пасивни доходи" да бъдат освободени от облагане и защо те също не подлежат като всички останали на облагане от 10 процента. "Вие казвате, че това са пари, върху които преди това са внесени данъци. Да, когато вие внесете данъците си от своята заплата и купите от спестените от заплатата си пари недвижим имот или кола и ги дадете под наем, получавате доход от наем и той се облага. Същото е когато тези пари ги сложите в банка и получавате доход от тях", каза Стоянова и призова колегите си да мислят икономически.

"Бедните нямат депозити в банките и не бива през данъци да се прави социална политика", категорична е Стоянова.

Тя отчете, че депозитите на физическите лица възлизат на 36 млрд. лв.

От опозицията пък определиха подобен ход като антисоциален. Георги Кадиев от БСП попита защо не се облагат доходите от търговия на фондовата борса и доходите от лихви по облигации. "Има един куп доходи, които не се облагат в момента", каза депутатът социалист.

С гласовете основно на ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ бяха приети на второ четене промени в Закона за данъка върху добавената стойност, с който се правят поправки и в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.