Данъчните проверяват Българския хелзински комитет
Данъчните проверяват Българския хелзински комитет / снимка: БГНЕС
Данъчните проверяват Българския хелзински комитет
69315
Данъчните проверяват Българския хелзински комитет
  • Данъчните проверяват Българския хелзински комитет

За първи път от 22 години ще бъде направена данъчна проверка на Българския хелинкски комитет. Сигналът е подаден от ВМРО още през ноември миналата година, въпреки че от партията не разполагат с конкретни данни за финансови нарушения на организацията. Въпреки това лидерът на партията Красимир Каракачанов заяви пред Дарик, че е крайно време да се разбере откъде се финансира тази организация.

От БХК реагираха остро срещу проверката не защото се притесняват от резултатите й, а заради факта, че една политическа партия може да провокира данъчна проверка. От приходната агенция потвърдиха, че е започнала проверка срещу неправителствената организация по сигнал.

Българският хелзинкски комитет има ежегодни проверки на финансите си от одиторски фирми, включително и по настояване на донорите на организацията,
заяви за Дарик председателят на комитета Красимир Кънев.

"Притеснителното не е това. Притеснителното е, че една организация, с която ние не сме имали никакви делови отношения, може да напише до НАП и НАП да реши, че може да й се върже. Това е все едно аз да напиша писмо до данъчната служба на Съединените щати, че имам подозрения към Рокфелер и да помоля да му направят данъчна проверка", каза той.

Кънев предполага, че от ВМРО са провокирали проверката заради сигнала на хелзинкския комитет срещу Ангел Джамбазки от партията и изказванията му срещу бежанците.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обаче посочи съвсем друга причина: "Тези хора за 22 години се занимават с няколко основни неща. Те защитават сепаратисти - ОМО Илинден, братята Юзеирови, турския националист Кунгюн и всякакви други, които имат претенции към територията на България". На въпрос дали има данни и ги е предоставил на НАП за проблем в счетоводството на БХК, Каракачанов обясни, че от партията са изпратили искане за ревизия до НАП, за да се установи кой и за какво финансира организацията. На сайта на БХК има информация за 1,7 млн. лв. от външни спонсори за миналата година, каза лидерът на ВМРО.

"Като четох изявленията на техния председател, че едва ли не за първи път им се случвало, все едно че се извършва престъпление спрямо тях", коментира Каракачанов.

Отговорът на Красимир Кънев бе, че може би подобен ход не е нормален. "Ако всички останали 6000 неправителствени организации, регистрирани в България, са проверяване, пък ние не сме, значи е дошъл нашият ред и ако е така, всичко е окей", допълни той.

От приходната агенция потвърдиха за Дарик, че е започнала проверка на неправителствената организация. На въпроса дали има и други организации, които не са проверявани толкова дълъг период от време, от НАП отговориха „вероятно да".