Дали и Дянков не е замесен в корупция, пита Яне Янев
Дали и Дянков не е замесен в корупция, пита Яне Янев / снимка: DarikNews.bg
Дали и Дянков не е замесен в корупция, пита Яне Янев
61523
Дали и Дянков не е замесен в корупция, пита Яне Янев
  • Дали и Дянков не е замесен в корупция, пита Яне Янев

Средният и дребният бизнес ликува след оставката на вицепремиера Симеон Дянков, защото го възприемаха като цербер. Така коментира оставката на вицепремиера в Благоевград лидерът на РЗС и депутат от района Яне Янев.

"Считам, че това не е доброволна оставка. Дянков е разбрал, че не може повече да осъществява линия, която е в разрез с политиката на правителството на Бойко Борисов. Тази оставка бе очаквана в обществото и може би е най-желаната през последните години, защото всички оставки до този момент бяха безразлични в обществото ни. Причините са две. Съмнявам се дали не е на корупционна основа, за установена схема, в чиято основа стои Дянков. Има и друга хипотеза, а тя е, че Бойко Борисов е разбрал, че Дянков вреди повече, отколкото е полезен. Борисов има чувство за реализъм и екип и е преценил, че Дянков не работи за правителството, а набира точки за бъдещата си преподавателска кариера в САЩ", коментира Яне Янев.

Според Янев вицепремиерът е направил добри стъпки в удържане на финансовата дисциплина в държавата, но не е изключено и той да е замесен в корупция. Лидерът на РЗС, който е и председател на парламентарната антикорупционна комисия, не поясни дали има сведения в тази насока.

"Чудя се защо се държеше като магаре на мост по отношение на забавените изплащания на субсидиите на земеделските производители, като тези пари бяха намерени чрез емитиране на държавните ценни книжа. Не мога на дам еднозначен етикет за поведението и личността на Дянков, той се оказа доста противоречив на моменти", заяви Яне Янев.

"В България политическата и партийната система са напълно сбъркани заради основния закон. Сега действащата конституция действа в ползва на групировка, която през годините взима превес при влиянието на една или друга политическа партия. РЗС ще продължи да пледира, че народните представители трябва да бъдат намалени от 240 на 100. Тази седмица парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта ще заседава всеки ден, за да направи всичко възможно, това което беше забулено и скрито от обществото, да бъде изкарано на показ. Ще настоявам договорите на всички ЕРП-та да бъдат разсекретени. Въпреки че е търговска тайна, трябва да се намери механизъм, за да бъдат разсекретени и да се спре източването, станало с разрешение на определени политици, да бъде изкарано на светло", категоричен е Яне Янев.