Цветков: Жертвите на пътя са намалели с почти 20%
Цветков: Жертвите на пътя са намалели с почти 20% / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Сериозен спад на жертвите от катастрофи през миналата година - почти 20 процента по-малко в сравнение с 2009 г., отчете транспортният министър Александър Цветков днес по време на дискусията по вота на доверие, поискан от правителството. Той смята, че причина за това са кампаниите за пътна безопасност, както и засилените проверки и ограничаването на възможността за фиктивни технически прегледи.

Агенция "Автомобилна администрация" е съставила 21 хиляди акта и от тях са постъпили 8.5 милиона лева - с 1,1 млн. повече в сравнение с 2009 г., информира министърът.

Той отбеляза, че има много успехи и в борбата със сивия сектор и обяви, че доскоро средно за година са били придобивани незаконно 10-15 хиляди
шофьорски книжки. Това означава, че годишно са се създавали 10-15 хиляди потенциални убийци, заяви Цветков. Той посочи и слагането на камери, с което се повишава контролът по пътищата.

Направихме най-трудното - спасяваме железниците и за една година намалихме загубите им с над 50 милиона лева, каза още Александър Цветков. Той каза, че жп предприятията са на печалба от дейността си и подобрението на общия финансов резултат е с над 25 милиона лева.

Една от най-ефективните антикризисни мерки е изпълнението на програма "Транспорт" , смята министърът. По нея са одобрени 50 проекта на стойност над 1 млрд. и 200 милиона лева, което е 30 процента от бюджета н програмата, информира той. Цветков посочи като друг успех "спасяването" на средствата по ИСПА, с които се строи и Дунав мост 2 и заяви, че мостът ще е готов догодина. Той отбеляза, че с инвестициите по програмата, освен ще се подобри транспортът, ще се осигурят и работни места във време на криза.

Цветков посочи, че администрациите вече могат да предоставят електронни услуги, което гарантира намаляване на разходите и на корупцията, както и повече прозрачност.