Ципрас е готов да приеме предложенията на кредиторите
Ципрас е готов да приеме предложенията на кредиторите / БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е изпратил писмен отговор до кредиторите, че е готов да приеме условията им за финансова помощ, но е настоял за някои допълнителни условия. Това съобщават европейски източници, цитирани от АФП.

Исканията на Алексис Ципрас към кредиторите

Според писмото, което е било получено в Брюксел, Атина е приела повечето условия в офертата, която беше представена в неделя от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, но според източника има и някои "съществени" промени.

В писмото до ЕС, ЕЦБ и МВФ се иска "ново споразумение, което регулира финансовите въпроси на страната чрез Европейския механизъм за стабилност (ESM), за да се осигури устойчивост на дълга, като се постави фокус върху растежа", съобщава АФП.

Според "Файненшъл таймс", цитиран от Би Би Си, Ципрас иска да бъдат направени две основни промени. Първата е запазването на отстъпките от ДДС за гръцките острови в размер на 30% и започването на постепенното увеличаване на възрастта за пенсиониране да започне от октомври, а не веднага.

В същото време обаче германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че не е възможно постигането на сделка с Атина преди провеждането на неделния референдум.

Министърът също така заяви, че страната изпраща противоречиви сигнали и първо трябва сама да реши каква ще бъде позицията й.

За следобеда се отлага и конферентният разговор на финансовите министри от еврозоната, на която трябваше да бъде обсъдена ситуацията в Гърция.

Ципрас призова гърците да гласуват с "не" на референдума

Преди три дни Алексис Ципрас насрочи референдум за 5 юли, на който гръцките граждани да се произнесат относно последните предложения на международните кредитори. Той призова сънародниците си да гласуват срещу условията на ЕК, МВФ и ЕЦБ.

Около 30 000 души се събраха в центъра на Атина вчера следобяд, за да подкрепят референдума на 5 юли. Протестиращите подкрепиха бюджетните мерки и поисканите реформи от международните кредитори. В понеделник се събраха 13 000 души срещу предложенията на международните кредитори. Данните за броя на участниците са на полицията.

Тази нощ Международният валутен фонд съобщи, че Атина не е направила плащането по своя дълг до изтичането на крайния срок.

МВФ потвърди: Гърция не плати дължимото към фонда

Гърция стана първата развита страна, която натрупва просрочено задължение към МВФ и вече не разполага с достъп до финансовите ресурси на институцията, която от своя страна би се сблъскала с най-големия фалит в историята си.

Гърция трябва да внесе през тази година в МВФ общо 5.4 млрд. евро, от общо 21 млрд. евро дълг. Следващата вноска от 284 млн. евро трябва да бъде направена на 1 август.

Източник: БГНЕС