Чакаме германски делегации у нас заради конкретен инвестиционен интерес
Чакаме германски делегации у нас заради конкретен инвестиционен интерес / снимка: DarikNews.bg, Никола Братанов
Чакаме германски делегации у нас заради конкретен инвестиционен интерес
54916
Чакаме германски делегации у нас заради конкретен инвестиционен интерес
  • Чакаме германски делегации у нас заради конкретен инвестиционен интерес

В икономическите отношения между България и Германия фокусът на вниманието да не е само върху големите инфраструктурни проекти и инвестиции, но и към малките и средни предприятия. За това призова президентът Росен Плевнелиев при посещението си в Берлин. Договорено е до края на годината няколко германски делегации да посетят България във връзка с конкретен инвестиционен интерес у нас, съобщи държавният ни глава.

Той допълни още, че абсолютната сила на немската икономика идва от това, че техните малки и средни предприятия са глобално активни, експортно ориентирани, иновативни и много силни.

"Те са много по-консервативни инвеститори. Много ми се иска да работя за това да се случат в България и такива съвместни предприятия. Да не забравяме, че в България над 99% от предприятията са такива. Перспективни сектори, които вчера видяхме, са производството на храни, инфраструктурата, високите технологии. Германия е символ и идеята на България да увеличи трикратно инвестициите в иновативни сектори и да подпомага целенасочено индустрията с висока добавена стойност среща много голямо разбиране", каза президентът.

Той обясни, че ще има поне няколко делегации от Германия, които ще дойдат в България до края на годината.

"Това е вече договорено и най-важното е, че те ще бъдат по конкретни проекти, където Германия проявява интерес. Независимо дали става въпрос за летището в София, пристанището на Варна или на Бургас, дали става въпрос за предстоящата приватизация на Българския енергиен холдинг, дали става въпрос обаче за някои нови инвестиции. И при всички случаи отново се връщам на темата на консервативните, но много финансово силни и дълбоко фокусирани върху успеха си малки и средни предприятия на Германия. Имаме много какво да направим", завърши Плевнелиев.